Sortowanie
Źródło opisu
Katalog zbiorów
(1)
Forma i typ
Książki
(1)
Poradniki i przewodniki
(1)
Dostępność
dostępne
(1)
Placówka
Filia nr 1
(1)
Autor
Nowakowska Aleksandra (kulinaria)
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(1)
Kraj wydania
Polska
(1)
Język
polski
(1)
Temat
Artretyzm
(1)
Dieta niskopurynowa
(1)
Leczenie dietą
(1)
Potrawy dietetyczne
(1)
Gatunek
Jadłospis
(1)
Poradnik
(1)
Przepisy kulinarne
(1)
Dziedzina i ujęcie
Kulinaria
(1)
Medycyna i zdrowie
(1)
1 wynik Filtruj
Książka
W koszyku
(Kuchnia i Zdrowie ; nr 01/2020)
Do rozwoju dny moczanowej przyczyniają się puryny naturalnie obecne w niektórych produktach spożywczych, np. grzybach czy wątróbce. Kłopoty zaczynają się wtedy, kiedy produktów zawierających puryny jemy zbyt wiele. Po kilkuletnim trwaniu choroby, najczęściej po 5-10 latach od pierwszego napadu dny, rozwijają się nieodwracalne zmiany w stawach oraz w układzie moczowym, zaczynamy chorować na nawracające zapalenie nerek i miedniczek nerkowych oraz kamicę moczanową. Dna prowadzi też do uszkodzenia śródbłonka naczyń i zwiększenia ryzyka chorób układu sercowo-naczyniowego, a w konsekwencji do uszkodzenia mięśnia sercowego, udaru mózgu, zawału, a także do niewydolności nerek. Dna moczanowa, jak większość przewlekłych chorób o podłożu metabolicznym, nie jest uleczalna, jest zaleczalna. Zmiana stylu życia bardzo w tym pomaga. Zwłaszcza rozsądna dieta jest w stanie utrzymać stężenie kwasu moczowego w zdrowych ryzach. W tym może pomóc ten poradnik, proponując odpowiedni sposób żywienia w tej chorobie. Warto z tego skorzystać.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 613.2 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej